De ce iubim cuvintele

Standard

Pentru că au, aproape toate, atât consoane, cât și vocale. Pentru că au fost aici înaintea noastră si pentru că azi le vedem și nu știm ce sunt. Pentru că nu miros si nici n-au culoare. Pentru că, fără, fiecare dintre noi n-ar însemna nimic. Pentru că sunt fără să fie și pentru că, de n-ar fi, ar trebui să știm toţi să desenăm ca să ne înţelegem.

Pentru că le găsim și-n cele mai serioase cărţi dar și-n revistele porno, fără să se acuze unele pe altele de imoralitate. Pentru că le putem folosi și noi, oricarii, și le pot folosi și cei care le cunosc într-amănuntul. Pentru că le folosesc și analfabeţii, și super-literaţii. Pentru că, după cum le folosim, dau rezultate mai bune sau mai proaste. Pentru că nu ne garantează nimic.

Pentru că ne putem baza pe ele dacă le cunoaștem sau ne putem face de râs dacă habar n-avem ce înseamnă. Pentru că au genuri, dar de capul lor nu se împreunează. Pentru că, dacă le pierdem, le găsim ușor în dicţionare. Pentru că nu cer niciodată de mâncare si nici mărirea salariilor. Pentru că toţi au acces la ele, dar nu toţi stiu să le folosească.

Pentru că sunt multe, dar nu-ţi cer să le adăpostesti dacă nu ai unde. Pentru că fără ele am fi orbi, muţi si surzi. Pentru că nu înseamnă niciodată același lucru dacă nu sunt spuse de acelasi om. Pentru că sunt ca femeile: schimbătoare. Pentru că le putem pune unele lângă altele. Pentru că între ele putem pune virgule, puncte și diverse alte semne. Pentru că, puse laolaltă, nu obţinem un sindicat, ci o propoziţie sau o frază. Pentru că ne ajută să iubim, să minţim, să trăim, să muncim. Pentru că până și mâncare sau băutură sunt tot cuvinte.

Pentru că fără ele bâjbâim pe lângă copiii noștri, încercând să aflăm ce vor. Pentru că fără ele am merge zilnic să cumpărăm flori, când iubita noastră nu și-ar dori decât o îngheţată sau doar un Porsche. Pentru că le cunoaștem de mici, dar le pătrundem doar la maturitate. Pentru că, dacă nu ne înţelegem din priviri cu cineva, le putem folosi pe gratis. Pentru că nu sunt purtătoare de drepturi conexe. Pentru că la început a fost unul singur, iar acum fiecare limbă are cel puţin 50.000-60.000. Pentru că fără ele nu poţi nici măcar să explici că ești „sărac lipit pământului“ sau „putred de bogat“. Pentru că, oricât de tare ai fi, dacă n-ai cuvânt nu existi. Pentru că, dacă nu știi să lucrezi cu ele, cuvintele sunt primele care te dau în gât. Pentru că, bine folosite, fac din impostor geniu. Pentru că nu poţi, până la urmă, să le reprosezi nimic. Sunt doar niste cuvinte, ce mama naibii!

Iubim cuvintele pentru că există Șerban Foarță și Luca Pițu, care pot să le tălmăcească si să le dea feţe noi. În niciun caz însă nu iubim cuvintele pentru toţi imbecilii care doar le folosesc pentru a arăta că deja au gura plină si că nu mai încape nimic. Oricând e loc pentru un cuvânt bine plasat…

Mi-a placut mult articolul asta, asa ca mi-am permis sa-l postez mai departe:

3 responses »

  1. „Pentru că, dacă nu știi să lucrezi cu ele, cuvintele sunt primele care te dau în gât. ” ..si dupa ce ies pe gura nu mai vor sa intre inapoi…..

Comentezi?

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s