Să ne share-uim viciul!

Standard

Patrick André de Hillerin  a venit cu o idee foarte interesanta si constructiva.

Suna cam asa:

Statul strânge anual, de la fumători și băutori, 250.000.000 de euro. Este celebra taxă de viciu introdusă de Eugen Nicolăescu în 2006. Pentru fiecare 1.000 de țigări fumate, un fumător plătește 10 euro statului român. Pentru fiecare litru de alcool pur consumat (oare cine bea alcool pur?) statul primește 2 euro.

În fine, se strâng, așa cum spuneam, cam 250 de milioane de euro pe an. Ca fumător, plătesc, după calculele mele, cam 146 de euro pe an drept taxă de viciu.

Nu știu unde se duc acești bani, nu știu ce se întâmplă cu ei. Cel mai probabil sunt folosiți de către Ministerul Sănătății pentru a acoperi găurile din ce în ce mai mari din bugetul propriu, găuri date de către angajații ministerului prin achiziții publice și programe naționale mânărite la infinit. Să fie sănătoși.

Până când vom avea cu adevărat justiție, până când vom avea cu adevărat societate civilă interesată de ce se întâmplă, iar nu de absorbirea de salarii din fonduri europene, până când se vor rezolva furturile și delapidările din sistem, noi, fumătorii și alți vicioși am mai putea face și altceva.

Mă uit la nenumăratele campanii prin care se încearcă strângerea de fonduri pentru ajutorarea unor copii care au nevoie de tratament și/sau operații în străinătate. Statul român ar trebui să plătească aceste servicii medicale, dar, de cele mai multe ori, nu o face. Dacă nu ești Cristi Minculescu și nu ți-ai distrus ficatul cu alcool, aproape că nu ai nicio șansă să primești bani pentru proceduri medicale în străinătate.

 Ce-am putea face noi, vicioșii? Mult.

Lovindu-mă recent de cazul Dianei Macar (care are nevoie de vreo 150.000 de euro) m-am gândit, poate prea avântat, că dacă am reuși să ne strângem într-un grup caritabil virtual de 100.000 de vicioși, am putea salva anual viețile a minim 5 copii pe care statul către care părinții lor plătesc impozite nu vrea să le salveze.

Nu e mare lucru. Ne facem un grup pe Facebook, în care nu acceptăm decât fumători și social drinkers (pot fi și heavy drinkers, dar să mai țină minte de ce sunt acolo). Fiecare membru al grupului are o singură obligație: să doneze, de-a lungul anului, 6 euro pentru unul dintre cazurile pe care le adoptăm. Atât. 6 euro, echivalentul a două pachete de țigări. Putem să ne rupem de la gură suma asta.

Dacă ne strângem 100.000, vom putea dona 600.000 de euro. Banii ăștia, însemnând 2 pachetete de țigări pentru fiecare, pot salva viețile a 5-6 sau chair mai mulți copii.


Banii nu vor fi vărsați într-o pungă comună gestionată de către cineva, ci în conturile cazurilor respective, ca să nu avem discuții. Gândiți-vă. Mie mi se pare fezabil. Grupul de FB se cheamă 100.000×6. Am adăugat câțiva oameni. Voi mai adăuga, iar ei pot adăuga la rândul lor.

Hai să facem ceva, fumători nenoriciți ce suntem!

Si s-a facut grupul. Il puteti gasi aici.

Cine are vicii? Cine se baga?

One response »

  1. Pingback: Eu am ales-o pe Diana Macar « creangamea

Comentezi?

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s